top of page

mitä tarvitsemme?

Jotta tavoitteisiin päästään, tarvitaan:

Tietoa palveluista,
kohteista ja toimijoista

Tätä on paljon olemassa hajallaan erilaisilla sivustoilla ja listoilla, mutta tieto pitää koota ja päivittää. Jokaiseen toimijaan pitää olla yhteydessä henkilökohtaisesti, koska on turha markkinoida ja myydä palvelutuottajaa, joka ei ole sitoutunut antamaan luvattuja palveluita. Palveluverkoston kannalta olennaista on koota yhteen yrittäjiä, jotka tarjoavat: majoitusta, ruokaa, kuljetusta, välinevuokrausta, sisältöjä (tapahtumat, opasretket, kulttuuri) ja hyvinvointipalveluita.


Tuotteita
Tämä on selvä ongelma ja myös avainkysymys. Ei riitä, että Heinävedellä, Rautalammilla tai Ilomantsissa on hieno luontokohde, jos siihen ei liity selkeää tuotetta tai palvelua. Toisaalta keskivertomatkailijalta loppuu kärsivällisyys, jos yhden päivän ohjelman rakentaminen vaatii kymmenen puhelinsoittoa ja tuntien surffaamista nettisivuilla, joissa tieto on hajallaan ja vain satunnaisesti ajankohtaista eikä hintoja tahdo löytyä mistään. Tarvitaan siis selkeitä palvelupaketteja ja muita selvästi hinnoiteltuja tuotteita.


Teknisiä alustoja
Hakukoneet, tietokannat ja muut palvelualustat ovat jo olemassa, ja on aivan liian yleinen virhe lähteä tekemään pienillä resursseilla vaihtoehtoja ohjelmistoille, joilla on ollut kenties miljoonia testikäyttäjiä. Tekniset ratkaisut pitää vain löytää ja integroida.


Sisältöjä
Kun asiakkaan kiinnostus on herätetty, pitää kiinnostukseen vastata tarjoamalla tietoa. Markkinointimateriaalin pitää olla kunnossa, koska markkinoinnin ja mainonnan laatu kertoo myös itse tuotteen laadusta. Tyytyväinen asiakas on hyvä myyjä ja tieto leviää paljon somessa, mutta kaikki tiedonkulku ei voi olla sen varassa. Uskottava viestintä vaatii ammattilaisen panosta ja valokuvilla ja videoilla on ratkaiseva rooli.


Myyjiä
Vaikka lähes kaikki on nykyään netissä ja some on erinomainen markkinointikanava, pelkkä näkyvyys ei riitä, vaan asiakkaat pitää sitouttaa ja saada ostamaan. Jotta verkkopalvelu ja palveluverkosto alkaa tuottaa riittävästi ollakseen kannattava, varsinkin alkuvaiheessa tarvitaan osaavia tekijöitä, jotka tekevät käytännön myyntityötä ja huolehtivat siitä, että kiinnostuneet yleensä löytävät palvelujen äärelle.


Varsinkin järjestöissä ja kunnissa on yleinen virhe unohtaa, että myynti on oma taitolajinsa, jonka hoitaa parhaiten asiaan erikoistunut ammattilainen. Usein esim. 10–20 prosentin myyntiprovisio koetaan jo liian isoksi menoeräksi ja siitä säästetään ymmärtämättä, että hyvä myyjä on hyvin helposti monin verroin palkkansa arvoinen, jos vain tuote on kunnossa.
 

Koulutusta
Kun luodaan laajaa toimijaverkostoa, tarvitaan monenkokoisia toimijoita osa-aikaisista yrittäjistä ja harrastajajärjestöistä isoihin yrityksiin ja julkisorganisaatioihin. Osalle omien palvelujen tuotteistaminen on arkipäivää, mutta moni tarvitsee ulkopuolista silmää ja ammattilaisen neuvoa tunnistaakseen omat vahvuutensa ja tehdäkseen niistä valmiita tuotteita.

IMG_4774.JPG
DSC_0314.jpg
DSC_0065.jpg
bottom of page